bahan-bahan
4 biji kentang (sya potong dadu je...)
500gm daging cincang
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk kari ( sya guna kari daging la...tp terpulang pd korang la...hehe)
minyak msk
12-14 keping roti (sya beli roti biasa je...habiskn 1 buku tu)
500ml susu segar
garam secukup rasa
parutan cheese (terpulang nk guna bnyk mne)
margerin
cara-cara untuk inti
- mula-mula kita perlu hiris bawang besar dan bawang putih seperti gmbar kat atas tu...dalam resepi ni saya tambahkan sedikit lada capsicum untuk tambahan rasa yg menarik.
- selepas tu, tumis kan semua bahan2 tersebut hingga naik bau.
- masukan serbuk kari serta daging dan juga kentang...kemudian msukkan garam secukupnya.
- tunggu hingga ianya masak dan kering...(ketepikan)
bahan-bahan untuk kulit
- ok...sementara tunggu inti masak...kita fokus pada kulit dia plk...resepi ni sya lebih suka guna fresh milk dr dutch lady...sbb apa?? sya ni lebih suka minum susu dutch lady..hihihi
- masuk kan susu segar bersama dgn telur.... lepas tu, masuk kan garam... pukul hingga sebati.
- selepas tu, celup kesemua roti dalam adunan tadi dan penyekkan kesemua roti td.
kemudian
- lenserkan bekas tahan panas dgn sedikit margerin dan letakkan 1/3 bahagian roti yg telah siap penyek.
- kemudian letakkan separuh daripada daging+kentang yang telah di masak td atas lapisan roti.
- lepas tu, taburkan cheese keatas lapisan tersebut.
- ulangi proses td dgn meletakkan satu lgi bhgian roti dan selbih bahan daging+kentang dan lapisan akhir dgn 1/3 lebihan roti.
- dan akhir sekali...bakar dgn api sedrhana dalam suhu 150c dan selama 30-45 mins. biasanya sya akan guna lidi satay tuk surekn ianya dah msk ke belum. hihihihihihihih
- apa lg....jom mkn....kihkihkihkihkih....selamat mencuba....
selamat berkongsi resepi...... :)
No comments:
Post a Comment