Sunday, 3 February 2013

ROTI LAPIS BERDAGING

haaa..kwn2...try la resepi ni....klu tnye pendapat sya....sure sya kata resepi mmg best...simple n senang nk buat....hehehhe...al maklum la...sya bukn rajin sgt..tp klu tgk resepi ni...serius senang nk buat..bukn ssh pun..kena tambah sikit kerajinan tu..kihihkihkih..ok...meh baca dan faham yer bahan2 dan cara2 nk buat ni....


*cik komen...sedap dah...tp for me..kurang masin...heheh..mysis say..boleh tahan...apa2pun kena baiki lg rasa itu..hihihihi....

bahan-bahan

4 biji kentang (sya potong dadu je...)
500gm daging cincang
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk kari ( sya guna kari daging la...tp terpulang pd korang la...hehe)
minyak msk
12-14 keping roti (sya beli roti biasa je...habiskn 1 buku tu)
500ml susu segar
garam secukup rasa
parutan cheese (terpulang nk guna bnyk mne)
margerin

cara-cara untuk inti

  • mula-mula kita perlu hiris bawang besar dan bawang putih seperti gmbar kat atas tu...dalam resepi ni saya tambahkan sedikit lada capsicum untuk tambahan rasa yg menarik.
  • selepas tu, tumis kan semua bahan2 tersebut hingga naik bau.
  • masukan serbuk kari serta daging dan juga kentang...kemudian msukkan garam secukupnya.
  • tunggu hingga ianya masak dan kering...(ketepikan)

bahan-bahan untuk kulit


  • ok...sementara tunggu inti masak...kita fokus pada kulit dia plk...resepi ni sya lebih suka guna fresh milk dr dutch lady...sbb apa?? sya ni lebih suka minum susu dutch lady..hihihi
  • masuk kan susu segar bersama dgn telur.... lepas tu, masuk kan garam... pukul hingga sebati.
  • selepas tu, celup kesemua roti dalam adunan tadi dan penyekkan kesemua roti td.
kemudian


  • lenserkan bekas tahan panas dgn sedikit margerin dan letakkan 1/3 bahagian roti yg telah siap penyek.
  • kemudian letakkan separuh daripada daging+kentang yang telah di  masak td atas lapisan roti.
  • lepas tu, taburkan cheese keatas lapisan tersebut.
  • ulangi proses td dgn meletakkan satu lgi bhgian roti dan selbih bahan daging+kentang dan lapisan akhir dgn 1/3 lebihan roti.
  • dan akhir sekali...bakar dgn api sedrhana dalam suhu 150c dan selama 30-45 mins. biasanya sya akan guna lidi satay tuk surekn ianya dah msk ke belum. hihihihihihihih
  • apa lg....jom mkn....kihkihkihkihkih....selamat mencuba....
selamat berkongsi resepi...... :)










No comments:

Post a Comment