As salam dan selmat pagi...
Awal jgk arini fara update blog...hihihihi
Mlm td tak sempat..hp fara di rampas oleh en.zauj....marahh?? Bukan la..enzauj duk main game memancing..hp pn.zaujh jgk jd mgsa...bior la..mls nk kacau enzauj dgn hobinya tu.. :)
Kali ni fara nk share resepi pes tomyam...
Sejujurnya..sgt sedap..mudah dan boleh pelbagaikan dgn 1 pes ni..selain wat tomyam...like boleh buat nasi goreng tomyam...bihun tomyam.. senang kan...pagi2 nk msk senang...save our time.. :) jom kita ke dapor...
Awal jgk arini fara update blog...hihihihi
Mlm td tak sempat..hp fara di rampas oleh en.zauj....marahh?? Bukan la..enzauj duk main game memancing..hp pn.zaujh jgk jd mgsa...bior la..mls nk kacau enzauj dgn hobinya tu.. :)
Kali ni fara nk share resepi pes tomyam...
Sejujurnya..sgt sedap..mudah dan boleh pelbagaikan dgn 1 pes ni..selain wat tomyam...like boleh buat nasi goreng tomyam...bihun tomyam.. senang kan...pagi2 nk msk senang...save our time.. :) jom kita ke dapor...
Bahan-bahan
1. 2 biji bawang besar
2. 4 biji cili merah
3. 10 biji cili kering
4. 2 inci lengkuas
5. 4 batang serai
6. 2 sb udang kering
7. 6 helai daun limau purut
8. 2 inci belacan ( bakar)
9. Air asam jawa, gula dan garam secukupnya
2. 4 biji cili merah
3. 10 biji cili kering
4. 2 inci lengkuas
5. 4 batang serai
6. 2 sb udang kering
7. 6 helai daun limau purut
8. 2 inci belacan ( bakar)
9. Air asam jawa, gula dan garam secukupnya
Cara menyediakan
1. Kisar ke semua bhn di atas kecuali no9
2. Kisar dlm kuantiti air yg sedikit (sekadar boleh kisar)
3. Panaskan minyak...tumis..naik bau...masukkn air asam jawa..gula..garam..
4. Tumis hingga pecah minyak betul3..hingga mnjadi pes..
2. Kisar dlm kuantiti air yg sedikit (sekadar boleh kisar)
3. Panaskan minyak...tumis..naik bau...masukkn air asam jawa..gula..garam..
4. Tumis hingga pecah minyak betul3..hingga mnjadi pes..
*fara ganda kan 2..sbb tgk sukatan mcm dpt sikit.
*fara tambahkan 2 helai daun tomyam
*rajin2 la lap..sebab tumis pes ni mmg mncabar kerajinan...percik merata2..hihihi
*fara tambahkan 2 helai daun tomyam
*rajin2 la lap..sebab tumis pes ni mmg mncabar kerajinan...percik merata2..hihihi
SELAMAT MEMCUBA KEKAWAN :)
Fara smpi pecah minyak ke?? Cili kering xperlu rebus dulu kan?
ReplyDeleteJemput kesini juge fara hihi
ReplyDeletehttp://ummimuazzikry.blogspot.com/2015/01/kacip-fatimah-phyto-plus-murah.html?m=1
Lupa nk bgtau..a'ah..cili rebus dlu...
ReplyDeleteWahhh..ummi muaz da blog..ok2..pakat2 singgah deh :)